Dé Stoep

Geplaveid onthaal met natuurstenen compositie in een smeedijzeren greep

Stoep bij ambachtsherenhuis, Abbenbroek

Geplaveid onthaal met natuurstenen compositie in een smeedijzeren greep.

1meter98 werkte aan

Archiefonderzoek / Ontwerp / Detaillering / Aansturing aannemer

Projectkenmerken

Particulier / Buitenruimte / Tuinontwerp / Monument / Natuursteen

De geschiedenis van de stoep

De stoep - en de stoeppaal - is een zeer oud verschijnsel. Palen als afbakening werden reeds gebruikt door de romeinen en in de loop der eeuwen werden vele landsgrenzen, provincies, steden, wijken, buitenplaatsen en huizen erdoor begrensd. In de Nederlandse steden was de stoep in eerste instantie een verhoogde plaat, om te voorkomen dat de voorbijgangers en karren te dicht langs de gevel zouden komen én om eigen waar op te verkopen. De decoratie van de veelal natuurstenen stoeppalen en smeedijzeren gordingen of hekwerken heeft een belangrijke locale invloed: elke stad had zo zijn eigen vormen, wapens en motieven. Na de 16e eeuwse open stoep met dwarsbanken verscheen de sierstoep, rondom afgesloten, als overgangszone tussen huis en straat. In de 18e eeuw ontstond de deftige stoep, met volledig afsluitbaar smeedwerk, waarmee de eigen rijkdom werd uitgedrukt én beschermd.

Het ambachtsherenhuis te Abbenbroek is voor het grootste deel 17e eeuws. Een eenvoudige stoep met natuurstenen palen met diamantkoppen en smeedijzeren vierkante gekantelde gordingen is het meest op zijn plek, zoals veel toegepast in de omgeving (bv. Brielle).

Ontwerpuitgangspunten

  • doorloop langs gevel mogelijk houden
  • aansluiting op achterom en parkeerplaats
  • stenen palen met enkele stang
  • palen tussen raamassen plaatsen
  • groot plateau bij ingang
  • rij palen los van huis, niet koppelen met stangen
  • dubbele palen bij ingang
Wat zegt Wim Buesink zelf?

Pasfoto Wim Buesink
"Voor ons heeft Bastiaan van de Kraats een studie uitgevoerd voor een natuurstenen stoep met dito palen bij het 18e eeuwse ambachtsherenhuis te Abbenbroek.

Aangezien er in het verleden vermoedelijk slechts een kleine natuurstenen stoep voor de voordeur is geweest, moest dit met grote zorgvuldigheid ontworpen worden. U ziet het harmonische resultaat. Daar het niet mogelijk bleek 10 vrijwel dezelfde oude stenen palen te bemachtigen is besloten de stoep en de palen uit virgin materiaal te laten maken en wel direkt uit België.

Het is bijzonder prettig met deze jonge, veelbelovende architect samen te werken.