Van vaaltgebouw naar woonhuis

Herbestemming industrieel pand voor particulier

Industrieel pand, Utrecht

Van dienstgebouw naar woonhuis: herbestemming voor particuliere opdrachtgever.

1meter98 werkte aan

Ontwerp / vergunning / werkomschrijving / tekenwerk / aanbesteding / begeleiding aannemer

Projectkenmerken

Herbestemming / Renovatie / Woonhuis

Voorgeschiedenis

Op deze prachtige plek aan het Griftpark staat een pand dat ooit binnen het ommuurde gedeelte van het voormalige vaaltterrein lag. Het ligt tegenover het jongere administratiekantoor, het naastgelegen pand heeft een woonfunctie. In deze buurpanden is de afdruk van de ommuring nog te zien. Het bouwjaar van ons gebouw is niet bekend, het is op basis van de kenmerkende chaletdetails in het overstek, de schuiframen en de rondbogen-en vullingen te dateren in de 2e helft van de 19e eeuw. Ook de oorspronkelijke functie is onbekend, waarschijnlijk was het een gemeentelijk dienstgebouw voor opslag (laaddeuren), werkruimte of bewoning.

Plan

1meter98 heeft dit karakteristieke pand herbestemd. Voor particuliere opdrachtgevers is een volledige herindeling en renovatie van het pand voor het hele gezin ontworpen. De gevels aan de oost-en noordzijde worden gerestaureerd, de dakkapellen worden vervangen, de begane

grondvloer verlaagd en twee aanbouwen gerealiseerd. Ruggengraat van het ontwerp is een schuine gang op de verdieping, gericht op een bestaand raam, met aan weerszijden vides. Blikvangers zijn de stalen puien in ranke profielen in het interieur.

Het werk is opgeleverd in het najaar van 2014.

Wat zegt Olav Groenendijk zelf?

Pasfoto Olav Groenendijk

Fijn woonhuis met spannende details

"Toen we dit bouwval kochten hebben we alle woonfuncties die we graag in het huis terug wilden zien met Bastiaan doorgenomen. En nu aan het eind blijken zowel de sfeer als de functies precies gerealiseerd te zijn zoals we gehoopt hadden. En dat terwijl het proces door allerlei omstandigheden alles behalve soepel is verlopen. Wij zijn heel blij met de rustige, vakkundige en innemende manier waarop Bastiaan ons begeleid heeft. En met het resultaat: een fijn woonhuis met spannende hoekjes, een unieke plek om nog lang van te genieten."