Houten knipoog naar stenen broer

Duurzame houten nieuwbouw in historische omgeving

Garage Abbenbroek

In dienst van Walraad Architecten is in 2004 een garage ontworpen voor twee auto's en een tractor op het landgoed van een particuliere opdrachtgever te Abbennbroek.

1meter98 werkte aan

Ontwerp / Detaillering / Werktekeningen / Werkomschrijving / Aanvraag bouwvergunning

Projectkenmerken

Particulier / Garage / Hout / Duurzaam / Natuurlijke materialen

Publicaties

Uitgangspunten

In dienst van Walraad Architecten heb ik bij het ambachtsherenhuis te Abbenbroek een garage ontworpen voor twee auto’s en een tractor. Uitgangspunten voor het ontwerp zijn een subtiele landschappelijke inpassing en een moderne uitwerking van een garage op een historische buitenplaats.

Ontwerp

Het gebouw is een symbiose van een schuur en een schutting. De doorgang voor de grasmaaier aan de lagere tuinzijde is een knipoog naar het naastgelegen ambachtsherenhuis: ook hierin zit een zelfde uitstekend volume. Het geheel is opgetrokken uit vuren: gelamineerde spanten, gordingen, sporen en een bekleding van ruig geplatoniseerd vuren. Het ontwerp ondersteunt de beleving vanuit de auto: de deuren openen automatisch bij aankomst en bij het tot stilstand komen in de garage is de blik gericht op de tuin. Je bent weer thuis!

Wat zegt Wim Buesink zelf?

Pasfoto Wim Buesink
"De jonge restauratie-architect Bastiaan van de Kraats weet de architectuur en de bouwhistorie goed te combineren en beide in waarde te laten.

Bij het ontwerp van een schuur/ garage wilde monumentenzorg bij het 18e eeuwse ambachtsherenhuis te Abbenbroek geen historiserend koetshuis, dat was er immers niet geweest. Het moest een eigentijds ontwerp worden. Bastiaan ontwierp een geheel houten schuur op een gemetselde voet, die met de hellingshoeken van het dak een knipoog geeft naar de daken van het historische ambachtshuis. De straatkant is een lange houten afscheidingswand passend tussen de bomen. De houten schuur heeft een gepotdekseld dak en is geheel gemaakt van zogenaamd Platohout.

Bastiaan luistert naar de inbreng van de opdrachtgever zonder zijn ontwerp geweld aan te doen."